Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο – Annona Cherimolia

Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο – Annona Cherimolia

 

Το Cherimoya είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κάπως θάμνο, φυλλοβόλο ή αειθαλές δέντρο με πυκνό, διάσπαρτο στέμμα. μπορεί να μεγαλώσει έως και 8 μέτρα. Το bole είναι κοντό
Ο καρπός του cherimoya λέγεται ότι είναι ένας από τους καλύτερους από όλα τα τροπικά φρούτα.

Μακρά καλλιεργημένο για αυτό το φρούτο, είχε ήδη εισαχθεί σε όλη τη Μεσοαμερική και σε μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής πριν οι Ευρωπαίοι έρθουν στην ήπειρο .

Τώρα καλλιεργείται ευρέως σε υποτροπικές και ψυχρότερες τροπικές περιοχές χωρίς παγετό σε όλο τον κόσμο για τα φρούτα της
Υπάρχουν πολλές ονομαστικές ποικιλίες

Λεπτομέρειες καλλιέργειας Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο – Annona Cherimolia

Το cherimoya δεν αναπτύσσεται πολύ καλά σε τροπικές περιοχές πεδινών περιοχών, προτιμώντας υψόμετρα πάνω από 700 μέτρα και αναπτυσσόμενο τόσο καλά όσο 2.400 μέτρα.

Μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε υποτροπικές και ζεστές, εύκρατες περιοχές, βασικά χωρίς παγετό.
Προτιμά έναν υγρό, αμμώδη αργαλειό με pH περίπου 6.

Αναπτύσσεται καλά σε ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους από ελαφρύ έως βαρύ, αλλά φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε ένα μεσαίο έδαφος μέτριας γονιμότητας. Προτιμά ένα pH στην περιοχή 6,5 – 7,6 .

Το δέντρο απαιτεί προστασία από δυνατούς ανέμους που παρεμποδίζουν την επικονίαση και το σετ φρούτων.
Αυτό το είδος έχει συχνά δραπετεύσει από την καλλιέργεια και έχει γενικευθεί ευρέως σε υποτροπικά έως τροπικά κλίματα

Το cherimoya αρχίζει να αντέχει όταν ηλικίας 3½ – 5 ετών και η παραγωγή αυξάνεται σταθερά από το 5ο έως το 10ο έτος, όταν πρέπει να υπάρχει απόδοση 25 φρούτων / δέντρου (5.000 ανά εκτάριο)

Στην Κολομβία, η μέση απόδοση είναι 25 φρούτα και στην Ιταλία, τα δέντρα ηλικίας 30-35 ετών παράγουν 230-280 φρούτα ετησίως

Ένα πρόβλημα με το cherimoya είναι η ανεπαρκής φυσική επικονίαση επειδή οι αρσενικές και θηλυκές δομές κάθε λουλουδιού δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα. Λίγα έντομα επισκέπτονται τα λουλούδια. Επομένως, η επικονίαση των χεριών είναι ιδιαίτερα επιθυμητή και πρέπει να γίνει σε περίοδο 6-8 ωρών όταν τα στίγματα είναι λευκά και κολλώδη.

Έχει διαπιστωθεί στη Χιλή ότι στα πρώτα άνθη που ανοίγουν η γύρη οι κόκκοι είναι γεμάτοι άμυλο, ενώ τα λουλούδια που ανοίγουν αργότερα έχουν πιο άφθονη γύρη, χωρίς κόκκους αμύλου και η γύρη βλασταίνει εύκολα.

Τα μερικώς ανοιχτά λουλούδια συλλέγονται τα απογεύματα και διατηρούνται σε χάρτινη σακούλα όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί η γύρη ρίχνεται, μαζί με υγρό χαρτί, σε φιαλίδιο και μεταφέρεται με βούρτσα στα δεκτικά στίγματα. Συνήθως μόνο μερικά από τα λουλούδια σε ένα δέντρο επικονιάζονται κάθε φορά, η επέμβαση επαναλαμβάνεται κάθε 4-5 ημέρες προκειμένου να παραταθεί η περίοδος ωρίμανσης.

Το στενά συνδεδεμένο A. Senegalensis, εάν υπάρχει, είναι μια καλή πηγή άφθονης γύρης για την επικονίαση των cherimoya, αυτό του μήλου ζάχαρης δεν είναι ικανοποιητικό. Τα φρούτα από τα επικονιασμένα λουλούδια είναι συνήθως ανώτερα σε μορφή και μέγεθος.

Βρώσιμες χρήσεις
Φρούτα – ωμά. Μια νόστιμη γεύση, που μοιάζει με σταυρό ανάμεσα σε μπανάνα και ανανά .

Η λευκή σάρκα του ώριμου cherimoya είναι γλυκιά, ζουμερή και πολύ αρωματική. Τρώγεται συνήθως από το χέρι ή κουτάλι με ένα κουτάλι από τα κομμένα ανοιχτά φρούτα . Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή παγωτού, κρέμας, κέικ κ.λπ.

Ο καρπός έχει μέγεθος έως 20cm x 10cm και έχει λευκό πολτό.

Ιατρικός
Οι άνθρωποι  της γεωργίας στο εξωτερικό  ψήνουν, ξεφλουδίζουν και κορνιοτοποιούν 1 ή 2 σπόρους και παίρνουν τη σκόνη με νερό ή γάλα ως ισχυρό εμετικό και καθαρτικό. Αναμιγνύεται με γράσο, η σκόνη εφαρμόζεται σε παρασιτικές δερματικές διαταραχές.

Λαμβάνεται αφέψημα του δέρματος των φρούτων για την ανακούφιση της πνευμονίας .

Άλλες χρήσεις
Οι σπόροι συνθλίβονται και χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνο.

Αναμειγνύονται με γράσο, οι σπόροι σε σκόνη χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τις ψείρες

Διάδοση –  Καλλιέργεια Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο – Annona Cherimolia

Σπόρος – συνήθως αναπαράγεται πιστός στον τύπο

Σπέρνετε σε μεμονωμένα δοχεία, όχι βαθύτερα από 2 εκατοστά, στους 21c

Οι σπόροι Cherimoya παραμένουν βιώσιμοι για 2-3 χρόνια εάν διατηρούνται στεγνοί και προστατευμένοι από τα μύκητα και τους μύκητες. Σε πυθμένα στους 20C, οι σπόροι βλασταίνουν σε περίπου 21 ημέρες, αλλά απαιτούν περίπου 40 ημέρες υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργειας περιβάλλοντος

Ο σπόρος πολλών ειδών σε αυτό το γένος έχει ένα σκληρό παλτό και μπορεί να επωφεληθεί από τον καθαρισμό πριν από τη σπορά για να επιταχυνθεί η βλάστηση. Αυτό μπορεί να γίνει συνήθως ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα σχεδόν βρασμού νερού στους σπόρους (προσέχοντας να μην τα μαγειρέψετε!)

Και στη συνέχεια να τα μουλιάσετε για 12 – 24 ώρες σε ζεστό νερό.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν απορροφήσει την υγρασία και να πρηστούν – εάν δεν έχουν, τότε κάντε προσεκτικά ένα ψευδώνυμο στο παλτό (προσέχοντας να μην προκαλέσετε βλάβη στο έμβρυο) και να μουλιάσουν για άλλες 12 ώρες πριν από τη σπορά.
Ημι-ώριμα μοσχεύματα

Τα μοσχεύματα ώριμου ξύλου έχουν ριζώσει στην κοραλλιογενή άμμο με πυθμένα στη θερμότητα σε 28 ημέρες

Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο - Annona Cherimolia Καλλιέργεια, Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες

Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο - Annona Cherimolia Καλλιέργεια,Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες

Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες Πληροφορίες Καλλιέργεια Τσεριμόγια-Τσιριμόγια δένδρο καρποί - Annona Cherimolia φρούτα συγκομιδή, διατροφή. Συνταγές ανθοφορία Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες

English