Δρ. Σπύρος Λιονάκης, Γεωπόνος -ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Δρ. Σπύρος Λιονάκης είναι πτυχιούχος Γεωπόνος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας

ΤΕΙ Κρήτης

Ο Δρ. Σπύρος Λιονάκης είναι πτυχιούχος Γεωπόνος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1970) στον τομέα Δενδροκομίας και Διδάκτωρ από το Wye College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1981) με ειδίκευση στη φυσιολογία οπωροφόρων δέντρων.

Από το 1972 μέχρι το 2003 ήταν μόνιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων (ΕΘΙΑΓΕ). Παράλληλα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης (1988-2003) και  στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (1985-2010).

Από το 2003 μέχρι το 2012 ήταν μόνιμος καθηγητής στο τμήμα Φυτικής παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ από το 2012 είναι ομότιμος καθηγητής δενδροκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης.

Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι συνδεδεμένη με την έρευνα σε θέματα ανάπτυξης και καρποφορίας, προσαρμογής στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, αξιολόγησης ποικιλιών και υποκειμένων, φυσιολογίας και τεχνικών καλλιέργειας σε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες Τροπικών και Υποτροπικών οπωροφόρων δένδρων (Αβοκάντο, Μάνγκο, Λίτσι, Τσεριμόγια, Παπάγια, Δεσπολιά, Φραγκοσυκιά, Μπανάνα, Ροδιά, Ακτινίδιο, κλπ) που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν εμπορικά στην Ελλάδα.

Για την πραγματοποίηση της παραπάνω έρευνας έγινε εισαγωγή από ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού τουλάχιστον 150 ποικιλιών από 19 είδη Τροπικών και Υποτροπικών οπωροφόρων δένδρων (Εσπεριδοειδή, Αβοκάντο, Ακτινίδιο, Μπανάνα, Μάνγκο, Τσεριμόγια, Πεκάν, Χουρμαδιά, Φειζόα, Δεσπολιά, Φραγκοσυκιά, Γκουάβα, Καραμπόλα, Πασιφλόρα, Μακαντάμια, Χοχόμπα, Συκιά, Λωτός, Λίτσι). Επιπλέον από τον Ελλαδικό χώρο εντόπισε και ερεύνησε 51 εντόπιους γενότυπους από 6 είδη Τροπικών και Υποτροπικών οπωροφόρων δένδρων (Μπανάνα, Δεσπολιά, Φραγκοσυκιά, Συκιά, Ροδιά, Χαρουπιά). Το παραπάνω γενετικό υλικό (εισαγωγής και εντόπιο) έχει φυτευτεί και αξιολογηθεί σε πειραματικούς αγρούς συνολικής έκτασης 82 στρεμμάτων σε κτήματα του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων από όπου δίδονται σε φυτωριούχους εμβόλια, μοσχεύματα και σπόροι εκλεκτών ποικιλιών για την δημιουργία δενδρυλλίων που θα πωληθούν σε αγρότες για να εγκαταστήσουν εμπορικές φυτείες. Επίσης μέρος από το προαναφερθέν γενετικό υλικό έχει φυτευτεί σε έκταση 3 στρ. στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών προς στους φοιτητές της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης..

Έχει συμμετάσχει, στο συντονισμό και στην υλοποίηση, σε τουλάχιστον είκοσι ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας (1973-1991),  από την ΓΓΕΤ (1972-1978),  από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης (1984-1985),  από την ΕΕ (ΜΟΠ Κρήτης, 1988-1992 και ÉCLAIR, 1995-1996) και από το πρόγραμμα ΠΕΠ Κρήτης (1996-2000). Συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Υποστήριξη προγράμματος Ελαιουργικής κανονισμού 1334/204-2005» με φορέα υλοποίησης το ΤΕΙ Κρήτης (1-7-2005 μέχρι 31-10-2005). Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της εθνικής ερευνητικής ομάδας δια την Ελλάδα σε πέντε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ σε συνεργασία, με Γερμανία (1985-1986), με Ισπανία (1989-1992), με Αγγλία-Ισπανία-Ιταλία-Γαλλία-Σουηδία (1993-1996), με Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία (1996-1999), με Χιλή-Ισπανία-Τουρκία (1996-1999) και σε ένα πρόγραμμα με Κύπρο (1996-1998). Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας α) στα προγράμματα συνεργασίας της ΕΕ, COST822 (συμμετοχή 25 Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, 1994-1999) και COST843 (συμμετοχή 26 Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, 2000-2005) β) στις επιστημονικές ομάδες συνεργασίας Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών (1996-2001), Mediterranean Selected Fruits Inter-country –MESFIN- (συμμετοχή 12 χωρών),  Pecan Subnetwork (συμμετοχή 13 χωρών) και COST G4 (συμμετοχή 9 χωρών).

Έχει διδάξει μαθήματα Δενδροκομίας, για Τροπικά, Υποτροπικά και Μεσογειακά οπωροφόρα δένδρα, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο ΤΕΙ Κρήτης (1988 – 2012) και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (1985 – 2010), αντίστοιχα. Επέβλεψε και καθοδήγησε 90 τουλάχιστον φοιτητές από Γεωπονικές σχολές (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτου Χανίων, ώστε να εκτελέσουν και να γράψουν την διατριβή τους (Πτυχιακή ή Master αντίστοιχα). Έχει προσκληθεί ωε ομιλητής για νέες εναλλακτικές καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων σε πολυάριθμα προγράμματα εκπαίδευσης Γεωπόνων, Τεχνολόγων Γεωπονίας και αγροτών στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώθηκαν από ΚΕΓΕ, ΝΕΛΕ, ΕΛΚΕΠΑ, ΚΕΚ, ΔΗΜΗΤΡΑ, δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, αγροτικούς  συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.

Έχει  πραγματοποιήσει τουλάχιστον 120 πρωτότυπες επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για την φυσιολογία και την διαχείριση εναλλακτικών καλλιεργειών οπωροφόρων δένδρων από τις οποίες 30 έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και εθνικά περιοδικά με κρίση, 30 σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, 35 σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων και 25 σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συναντήσεων, ενώ επιπλέον τουλάχιστον 100 δημοσιευμένες εργασίες του αποτελούν μελέτες, εισηγήσεις, εκθέσεις και ενημερωτικά άρθρα. Για το δημοσιευμένο ερευνητικό και επιστημονικό του έργο υπάρχουν 500 τουλάχιστον αναφορές εντός και εκτός ISI Web of Science. Εκλαϊκευμένα αποτελέσματα από το ερευνητικό του έργο έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές από τα τοπικά και εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και έχουν βρει πρακτική εφαρμογή από αρκετούς δενδροκαλλιεργητές. Επιπλέον στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα αναφορών για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο και για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 100 διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις στα οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 82 ερευνητικών εργασιών του.

Έχει διατελέσει μέλος σε επιτροπές επιστημονικών συνεδρίων, σε επιτροπές αξιολόγησης εθνικών ερευνητικών ανταγωνιστικών προτάσεων και κριτής ερευνητικών εργασιών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας, συμβούλια Γεωργικής έρευνας, επιστημονικές επιτροπές και συσκέψεις του Υπουργείου Γεωργίας, για αναπτυξιακά προγράμματα, για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό καλλιεργειών, για το γενετικό και πολλαπλασιαστικό υλικό, για την προστασία φυτικού υλικού και για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Υπήρξε εμπειρογνώμονας σε θέματα διαχείρισης φυτειών Τροπικών και Υποτροπικών οπωροφόρων δένδρων στο Υπουργείο Γεωργίας του Μαυρίκιου (26/7 – 14/8/2004) και  εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών στην δενδροκομία στο Υπουργείο Γεωργίας της Ιορδανίας (11-18/2/2005).

Άρθρα και συμβουλές του Γεωπόνου Δρ. Σπύρου Λιονάκη

Δρ. Σπύρος Λιονάκης, Γεωπόνος
Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης
Πρώην Τακτικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και
 
Υποτροπικών Φυτών Χανίων

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ MAΣ 0Ι ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΜΕΣΗΣ & ΟΨΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Ο Γεωπόνος κος Σπύρος Λιονάκης μιλά για τις ποικιλίες που πρέπει να προτιμήσει ο Έλληνας παραγωγός Αβοκάντο για να αυξήσει τις εξαγωγές του και τη σημασία της σωστής επιλογής του υποκειμένου, όπως επίσης και το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ιδρύματα Γεωργικής ‘Ερευνας για την αντιμετώπιση προβλημάτων πάνω στην καλλιέργεια.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν με προσοχή την ποικιλία αβοκάντο που ζητάει η αγορά

  • και αυτές είναι η μεσο- πρώιμη ποικιλία Fuerte
  • και κυρίως η μέσης και όψιμης εποχής ποικιλία
    Hass

Περισσότερες πληροφορίεςεδώ

Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες Σπύρος Λιονάκης Γεωπόνος, πληροφορίες για το αβοκάντο - καλλίεργεια, Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες

Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες Σπύρος Λιονάκης Γεωπόνος, πληροφορίες για το αβοκάντο - καλλίεργεια,Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες

Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες Δρ. Σπύρος Λιονάκης Γεωπόνος, Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης Πρώην Τακτικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Καλλιέργεια Αβοκαντο συνταγες

English